Tiptronic S — sebességváltók Porsche gépkocsikhoz

Tiptronic S — sebességváltók Porsche gépkocsikhoz

A Tiptronic S a Porsche gépkocsikba beépített, intelligens szoftverrel felszerelt automata sebességváltó. Lehetővé teszi, hogy a vezető manuálisan váltson sebességet, ha arra van szükség. Ez a márka Tiptronic automata sebességváltójának továbbfejlesztett változata. 2000-ben mutatták be a Porsche Boxster S modellben. Napjainkban különböző Porsche és Volkswagen modellekbe kerül beszerelésre.

A Tiptronic S jellemzői

A Tiptronic S egy hidraulikus nyomatékváltóval felszerelt klasszikus automata sebességváltón alapul. A kézi sebességváltáshoz a kormánykerékre szerelt speciális kapcsolókat, vagy kapcsológombokat kell használni. Ez különösen kényelmes a sportautók esetében, mivel kevésbé vonja el a figyelmet a vezetésről, és nem kell a vezetőnek a kezét a kormányról levennie. Ezenkívül a megfelelő sebességfokozatba történő kapcsolás csaknem olyan gyorsan történik, mint a manuális sebességváltók esetében. A sebességváltó kart „M” állásba is helyezheti, majd a „+” vagy a „–” helyzetbe mozgatva válthat felfelé, vagy lefelé.

Ez a váltó alkalmazkodni képes az egyéni vezetési stílushoz, ami segít üzemanyagot megtakarítani, tökéletes járműdinamikát nyújt és a vezető és az utasok számára kiemelt kényelmet biztosít.

Népszerű Tiptronic S sebességváltók

Sebességváltó indexGyártóSebességfokozatok számaMaximális motorkapacitás, lMaximális motornyomaték, NmGyártás kezdeteModellek, amelyekben alkalmazzák
09D (TR-60SN)Aisin66002001Porsche Cayenne 9PA; Volkswagen Touareg 7L
0С8 (TR-80SD)Aisin868502009Porsche Cayenne 92A; Volkswagen Touareg 7P
01V (5HP19)ZF53,73251995Porsche Boxster (986); Porsche 911 Carrera (996)

A Tiptronic S sebességváltók jellemző hibái

HibákSebességváltók
A szeleptörzs egészen rövid használat után meghibásodik.09D (TR-60SN)
A mágnestekercsek vezetékei leszakadnak.09D (TR-60SN)
Ha az átalakító áthidaló tengelykapcsolójának súrlódóbetétjét nem cserélik ki időben, ez az olajszivattyú meghibásodását okozhatja.01V (5HP19)
Az intenzív gyorsulás károsítja a tengelykapcsoló-csomagok súrlódóbetétjét. A kopásból származó maradványok eltömítik a mágnesszelepeket.0С8 (TR-80SD)
Az olajszivattyú tömítéseit és perselyeit gyakran kell cserélni.09D (TR-60SN); 01V (5HP19); 0С8 (TR-80SD)