Mi a légzsák? Leírás és működési elv

Mi a légzsák? Leírás és működési elv

A légzsák a jármű passzív biztonsági rendszerének elengedhetetlen része. Ez egy erős, rugalmas anyagból készült zsák, amely vészhelyzet esetén gázzal fújódik fel, és tompítja az ütközés hatásait. Az 1987-ben gyártott Porsche 944 volt az első olyan autó, amelyben alapfelszereltségben első légzsákokat építettek be. Ma már a legtöbb modern gépkocsi fel van szerelve ezekkel.

Így működnek

A lökhárítóba, a vezetőfülkébe és az ajtókba beépített szenzorok érzékelik az ütközés pillanatát és erejét. Ezek megfelelő jelet küldenek az ECU-nak, ahol egy elektromos impulzus bekapcsolja a hajtóanyagot. Ez begyújtja a kálium-nitrátból és nátrium-azidból álló gázgenerátort. Ennek eredményeként reakció lép történik, nitrogén szabadul fel, ami 0,3 másodperc alatt felfújja a légzsákot. A légzsák csak akkor nyílik ki, ha az autó sebessége az ütközés időpontjában eléri vagy meghaladja a 20 km/h-t. Ennek az a célja, hogy csökkentse a kisebb közúti balesetek által okozott sérülések kockázatát.

Az ECU más légzsák beindító algoritmusokkal is programozható. Figyelembe kell venni az autó sebességét és lassulását, valamint az utas súlyát és helyzetét is. Például lehetséges, hogy a rendszer nem kapcsol be, ha a biztonsági öv nincs bekapcsolva. Ezenkívül az első utasülésen található gyermekülés szállításakor kikapcsolható.

A légzsák típusai

  1. Első: a kormánykerék közepén a vezetőnek, és a műszerfalon az első utasnak van beszerelve.
  2. Oldalsó: ezek a légzsákok az első ülések hátoldalába vannak beszerelve. A mellkast, a hasat és a medencét védik az elülső és oldalsó ütésektől.
  3. Függöny: a fülke tetejében vagy a középső pillérek között van beszerelve. Megakadályozzák a fejsérüléseket.
  4. Középső: ezek a légzsákok a vezető és az első utas között helyezkednek el.
  5. Térd: ezek a kormánykerék és a kesztyűtartó alatt találhatók. Ez a típus többnyire luxusautókba kerül beszerelésre.
  6. Gyalogos: az autó karosszériájának elülső részébe építik be, és a lehető legkisebbre csökkenti a sérüléseket, ha gyalogossal ütközik a gépkocsi.
[Total: 0   Average: 0/5]