E-Shift: jellemzők, előnyök és hátrányok

E-Shift: jellemzők, előnyök és hátrányok

Az E-Shift a Jeep és a Lexus gépkocsikba beépített automata sebességváltók manuális sebességváltó rendszerének neve. A sebességváltó elektronikus vezérlésű. A Jeep gépkocsikban ez a rendszer 2014-ben jelent meg, amikor a 8-sebességes automata váltós Grand Cherokee modellt bemutatták. A Lexus modellekben már jóval korábban elkezdték használni: 1999-ben az IS szedánban.

Jellemzők

Az E-Shift rendszer fő jellegzetessége a sebességválasztó kialakítása, amely lehetővé teszi, hogy a vezető kiválassza a vezetési üzemmódot és a manuális üzemmódban történő váltást. A kar minden egyes mozdulat után visszatér eredeti helyzetébe. A karban beépített LED-lámpák találhatók, amelyek mutatják az aktuális sebességváltó üzemmódot.

A Lexus gépkocsikban az E-Shift kar hagyományosabb kialakítással rendelkezik. A kiválasztott helyzetben marad, amíg a vezető nem vált üzemmódot. Emellett a kézi üzemmódban a váltásra kapcsológombok is használhatók.

Népszerű E-Shift sebességváltók

Sebességváltó kódGyártóSebességfokozatok számaMaximális nyomaték, NmMaximális motorkapacitás, lMeghajtás típusaModellek, amelyekben alkalmazzák
8HP45ZF85003,5RWD, AWDJeep Grand Cherokee
A650E (AW35-51LS)Aisin54304,3RWD, AWDLexus GS430 S160; Lexus LS430 XF30; Lexus IS300 XE10; Lexus SC430 Z40

Az E-Shift sebességváltók jellemző hibái

  • A rezgések a sebességváltó-szivattyú meghibásodását okozzák.
  • A mechanikus alkatrészek és a tömítések viszonylag gyorsan elhasználódnak.
  • A mágnesszelepek gyorsan eltömődnek.
  • A bolygókerekes hajtómű alumíniumbolygó-szerelvényének élettartama rövid.