SPORTSHIFT – mi ez? Tulajdonságai és paraméterei

SPORTSHIFT – mi ez? Tulajdonságai és paraméterei

A SPORTSHIFT a Prodrive vállalat 1995-ben bejegyzett védjegye, amely a sebességválasztó vagy kapcsológombok segítségével történő manuális sebességváltási mechanizmusra utal. Ezt a rendszert 2001 óta a Subaru automata sebességváltókban, és 2006-tól néhány Aston Martin modellbe beépített automata manuális sebességváltókban alkalmazzák.

A SPORTSHIFT működési elve

A SPORTSHIFT rendszer különleges jellemzője, hogy nincs mechanikus kapcsolat a sebességválasztó vagy a kapcsológombok és a sebességváltó között. Ehelyett elektronikus jeleket használnak. Amikor a vezető megnyomja a választókart vagy a kapcsológombot, a megfelelő információ a sebességváltó vezérlőegységnek kerül elküldésre, amely ezután megfelelő parancsot küld a kiválasztott sebességfokozatot bekapcsoló működtetőknek.

A SPORTSHIFT funkció javítja a jármű dinamikus teljesítményét, és hasznos felfelé vagy lefelé haladáskor, illetve ha csúszós útfelületen indul el az autó. Ezenkívül a kapcsológombok jelenléte anélkül segít a sebességváltásban, hogy elvonná a figyelmet az útról, ami a sportautók esetében különösen fontos.

Népszerű sebességváltók SPORTSHIFT funkcióval

Sebességváltó kódGyártóSebességfokozatok számaSebességváltó típusaMaximális nyomaték, NmMaximális motorkapacitás, lGyártás kezdeteAz ilyen típusú sebességváltóval felszerelt autómodellek
4EATJatco4Automata, nyomatékváltóval3003,31988Subaru Impreza; Subaru Legacy; Subaru SVX; Subaru Forester; Subaru Outback
5EATJatco5Automata, nyomatékváltóval3503,62004Subaru Tribeca; Subaru Legacy; Subaru Exiga; Subaru Outback

Az Aston Martin autókban a Graziano által gyártott 6- és 7-sebességes automata manuális sebességváltók SPORTSHIFT rendszerrel voltak felszerelve. Konkrétan a V8 Vantage, a V8 Vantage S és néhány más modellbe voltak beépítve.

A SPORTSHIFT funkcióval felszerelt sebességváltók jellemző hibái

HibákSebességváltók
A sebességváltó szivattyú tömítése idővel szivárogni kezd.4ЕАТ
A mágnesszelepek meghibásodnak.4ЕАТ; 5EAT
A tengelykapcsoló dob és az sebességváltó csapágy meghibásodik.4ЕАТ
A szeleptest csatornái eltömődnek.4ЕАТ; 5EAT
A sebességérzékelő korai meghibásodása.5EAT