Hogyan ellenőrizzük a gyújtásrendszert

Hogyan ellenőrizzük a gyújtásrendszert

A gyújtásrendszer a motor elindításáért felelős. Fő alkotóelemei az akkumulátor, a gyújtáskapcsoló, az elektromos vezérlőegység, a gyújtótekercsek, a nagyfeszültségű vezetékek, valamint a gyújtó- vagy izzítógyertyák. A motorhibák vagy az indítási problémák elkerülése érdekében azt ajánljuk, hogy rendszeresen ellenőrizze ezen elemek állapotát. Ebben a cikkben felsoroljuk a hibák leggyakoribb okait, és elmagyarázzuk a hibaelhárítás módját.

A gyújtásrendszer meghibásodásának 6 jele

  1. A motor nem indul. Ez leggyakrabban télen fordul elő, amikor a motorolaj sűrűbbé válik a hideg miatt, és az akkumulátor gyorsabban lemerül. Az autó elindítására tett néhány sikertelen kísérletet követően a gyújtógyertyákat elöntheti az üzemanyag. Ha ez a helyzet, cseréjükre van szükség.
  2. Ingadozó alapjárat. Ezt a sérült nagyfeszültségű vezetékek és a gyújtótekercs vezetékeiben lévő rövidzárlata okozhatja. A régi akkumulátor használata gyakran csökkenti ezen alkatrészek élettartamát.
  3. A motor gyorsításkor nem működik egyenletesen. Ennek oka a gyakran a gyújtótekercsekbe, gyújtógyertyákba vagy a nagyfeszültségű vezetékekbe bejutott víz. Például, ez akkor történhet, ha nagynyomású mosóval tisztítják a motorteret.
  4. Pattogó hangok hallhatók a kipufogóleömlőből vagy a kipufogódobból. Ez annak a jele, hogy a rosszul elvégzett javítás után a gyújtás nem megfelelően került beállításra. Emellett, a nem megfelelő hőértékkel rendelkező gyújtógyertyák is okozhatnak szokatlan hangokat.
  5. Megnövekedett üzemanyag-fogyasztás. Ezt általában a nem megfelelően csatlakoztatott nagyfeszültségű vezetékek vagy a megrongálódott szigetelés okozza, amely következtében ezek meghibásodnak. Ennek eredménye, hogy az áramellátás nem stabil.
  6. Az elektromos berendezések meghibásodása. Ez akkor történik, ha a gyújtáskapcsoló az elégett elektromos érintkezők miatt hibás. Ráadásul ez az egység a óvatlan használat vagy a lopásra tett kísérlet következtében is megsérülhet. 

Hogyan ellenőrizzük a gyújtásrendszer elemeit

  • Gyújtógyertyák. Az ellenőrzést vizuálisan végzik, vagy multiméter segítségével. Használjon megfelelő gyújtógyertya kulcsot, hogy kicsavarja az alkatrészt, és ellenőrizze kinézetét. A külső szigetelésen nem lehet sérülés, és lerakódás sem az elektródán. A hézag méretének az oldalsó és középső elektródák között a megadott tartományon belül kell lennie. Csatlakoztassa a multiméter egyik szondáját a menetes csatlakozóhoz, a másodikat pedig az elektródához. Ha az eszköz 6 kΩ értéknél magasabb ellenállást mutat, cserélje ki a gyújtógyertyát.

Gyújtógyertyák.

  • Tekercsek. Ellenőrizze, hogy a csatlakozások szorosak. A tekercseken lévő repedések és koromnyomok azt jelzik, hogy az alkatrész cseréjére van szükség. Használjon ellenállásmérőt vagy oszcilloszkópot az ellenállásuk megméréséhez, A kívánt értékek az autó kézikönyvében találhatók, Az elsődleges tekercsnél az érték körülbelül 1 Ω, másodlagosnál 20 kΩ értékig megfelelő.

Tekercsek.

  • Gyújtáselosztó fedél. Az alkatrészt rendszeresen ellenőrizze, hogy nincsenek-e rajta repedések, hő okozta sérülés, vagy nem érintkeznek-e a kefék vagy a rotor felülete. Az ellenőrzés előtt tisztítsa meg alaposan a fedelet.

Gyújtáselosztó fedél.

  • Nagyfeszültségű vezetékek. A szigetelésük sértetlenségének ellenőrzése érdekében ellenőrizze, hogy nincsenek-e rajta repedések, elhajlások vagy lehorzsolódott részek. Ha sötétben, járó motor mellett, az alkatrész közelében szikrákat lát, ez azt jelzi, hogy sérült a szigetelés. Alaposabb vizsgálathoz multiméterre van szükség. Az érintetlen vezetékek ellenállása 10 kΩ alatt van.

Nagyfeszültségű vezetékek.

Miért veszélyes, ha nem veszi figyelembe ezeket a hibákat?

A gyújtásrendszer nem megfelelő működése azonnali intézkedést kíván. A motorindítással kapcsolatos problémákon túl, a teljesítmény csökkenését és az üzemanyag-fogyasztás növekedését is észleli majd. A motor rendszeresen túl fog melegedni, ami költséges nagyjavításhoz vezet. Ráadásul, a motor akadozva jár, és szokatlan hangokat ad.

Összefoglaló

A motor hasznos élettartama közvetlenül függ a gyújtásrendszer állapotától. Kövesse az AUTODOC vizsgálati ajánlásait, hogy időben felfedje és javítsa a problémákat, így élvezheti autója hibátlan működését.