Hogyan indítsuk el az autót, ha lemerült az akkumulátor

Hogyan indítsuk el az autót, ha lemerült az akkumulátor

Sok vezető szembesült már azzal a helyzettel, amikor a motor elindítása a lemerült akkumulátor miatt lehetetlen. Ez gyakran előfordul, amikor fagypont alatti a hőmérséklet, vagy például, amikor elfelejtette lekapcsolni a külső világítást vagy az autórádiót. A probléma megoldható azzal, ha egy másik autó akkumulátorához csatlakoztatja saját gépkocsija akkumulátorát. Ehhez akkumulátor töltő (bika) kábelekre van szüksége. Ebben a cikkben elmondjuk, hogy hogyan csatlakoztathatja az akkumulátor töltő (bika) kábeleket megfelelően. Nézzük meg, hogy mi a lépések megfelelő sorrendje.

Biztonsági óvintézkedések

 • Győződjünk meg arról, hogy a nincsenek gyerekek a közelben. Vigyük őket biztonságos távolságra, ha szükséges.
 • Olvassa el alaposan az autó kézikönyvét. Vannak modellek, amelyeket nem lehet bebikázni.
 • Viseljen gumikesztyűt és védőszemüveget a feladat elvégzéséhez. Ne érintse meg puszta kézzel a sarukat vagy a karosszéria fém részeit ott, ahol feszültség alatt vannak.

Mely autók nem alkalmasak a bikakábellel való indításra

 • Soha ne bikázza gépkocsiját olyan másik autóval, amelynek a fedélzeti feszültsége magasabb, vagy alacsonyabb, mint az autójáé. Például, ha az Ön gépkocsijában 12 V-os akkumulátor van, nem szabad 24 V-os vagy 6 V-os akkumulátorra kötni, hogy elkerülje a túlfeszültséget.
 • Nem tanácsos összekötni a benzin- és dízelüzemű motorokkal rendelkező autókat sem, mivel akkumulátoruk eltérő hidegindító árammal rendelkeznek, ezért az eljárás vagy hatástalan lesz, vagy az elektronikus eszközök sérülésének kockázatával jár.
 • Tilos olyan autót bebikázni, amelynek hibás vezetékei, szivárgó akkumulátora vagy más hibája van. Ezért, például ha akkumulátora azért merült le, mert hosszú időn át sikertelenül próbálta beindítani a motort, kérjen szakértő segítséget.
 • Nem tanácsos olyan gépkocsihoz csatlakoztatni az autót, amelynek akkumulátora nincs teljesen feltöltve.

Hogyan tudja meg, hogy biztonságos-e bebikázni járművét?

Hogyan tudja meg, hogy biztonságos-e bebikázni járművét?
 Győződjön meg arról, hogy autója megfelelő üzemállapotban van. Ehhez tegye a következőket: 
 • Vizsgálja meg a motorteret. A vezetékeken nem lehet vastad szennyeződés-réteg, és nem lehetnek reoedések vagy csíkok az akkumulátoron.
 • Vizsgálja meg a generátor vezetékeit. Ha ezek repedtek, a feszültség valószínűleg nem jut el az akkumulátor terminálokig. Ebben az esetben egy másik akkumulátorral bebikázni az autót értelmetlen, mivel a bebikázott gépkocsi akkumulátora azonnal lemerül.
 • Próbálja meg bekapcsolni a fényszórót, a helyzetjelzőket és a hangulatvilágítást. Ha ezek bekapcsolnak, és élénk fényük van, akkor nem az akkumulátor a gond, és bebikázás nem indítja el a gépkocsit. Ha a fent felsorolt eszközök nem kapcsolnak be, és a duda sem működik, az akkumulátor lemerült. Néha a lámpák tompa fénye az akkumulátor alacsony töltöttségének a jele.
 • Ha lehet, mérje meg az akkumulátor terminálokon a feszültséget. Ha ez magasabb, mint 12,6 V, akkor az akkumulátor rendben van, és más alkatrészekben és szerelvényekben kell keresnie a hibát: az önindító, az önindító mágnesszelep, a gyújtáskapcsoló stb.
 • Ellenőrizze, hogy nem érezhető-e erős üzemanyag-szag a motorháztető alól. Ha igen, az autó akkumulátor töltő (bika) kábellel való beindítása veszélyes, mivel tüzet okozhat.
Ezután győződjön meg arról, hogy a donorautó akkumulátora teljesen fel van töltve. Kapcsolja be a fényszórókat vagy a belső világítást. A lámpáknak éles fényt kell kibocsátaniuk. Ha lehetséges, mérje meg a feszültséget az akkumulátor terminálokon multiméterrel. 12,6-12,9 V-nak kell lennie.

16 lépés, hogy megfelelően bikázza be autóját

16 lépés, hogy megfelelően bikázza be autóját
 1. Parkolja le egymással szemben a gépkocsikat a távolság közöttük 45-50 cm legyen – így a kábel hossza az összekötésükhöz elegendő lesz. Figyelem: az autók semmiképpen sem érhetnek egymáshoz!
 2. Az automata sebességváltóval rendelkező autók esetében állítsa a sebességváltót „Park” helyzetbe, manuális sebességváltó esetén tegye üresbe.
 3. Győződjön meg arról, hogy leállította a donorautó motorját.
 4. Mindkét gépkocsiban húzza be a kéziféket.
 5. Vegye ki a kulcsot az autók gyújtáskapcsolóiból, és nyissa ki a lemerült akkumulátorral rendelkező autó ajtaját. Egyéb esetben a feszültség ráadása esetén az autó lopásgátló rendszere bekapcsolhat és zárhatja az ajtókat.
 6. Nyissa ki a motorháztetőt. Keresse meg az akkumulátort. A pontos hely az autó kézikönyvében található.
 7. Nézze meg az akkumulátort. Keresse meg a két pólust. A pozitív általában a nagyobb és „POS” vagy „+” jelölése van, a negatívnak pedig „NEG” vagy „-”. A pozitív pólus gyakran piros, a negatív pedig fekete színű. Az töltő (bika) kábelek csatlakoztatásánál nagyon fontos, hogy ne keverje össze a pólusokat,
 8. Szükség esetén egy ruhával vagy drótkefével tisztítsa meg a pólusokat a szennyeződésektől és az oxidásiótól.
 9. Nézze meg a töltővezetékeket. A készletnek két kánbelt kell tartalmaznia. Ez egyik általában piros, a másik pedig fekete. Ne feledje, hogy a kábelek lehetnek más színűek is, de a krokodilcsipeszek a végükön mindig piros, illetve fekete színűek. Ez a színjelölés segít elkerülni a vezetékek csatlakoztatásánál a hibát.
 10. A következő sorrendben csatlakoztassa a vezetékeket:

  • a piros csipeszt az akkumulátor pozitív pólusához;
  • a másik piros csipeszt a donorautó pozitív pólusához;
  • a fekete csipeszt a donorautó negatív pólusához;
  • a másik fekete csipeszt a lemerült akkumulátorral rendelkező autón egy festetlen fémrészéhez. Ez lehet egy anya vagy egy csavar a motorblokkon.
 11. Győződjön meg arról, hogy a kábelek nem érnek a motor mozgó alkatrészéhez.
 12. Indítsa be a donorautó motorját, és hagyja járni 15-20 percig. Állítsa le a motort.
 13. Próbálja meg elindítani a lemerült akkumulátorral rendelkező autót. Ha sikerül, 10-20 percig ne állítsa le a motort. Ennyi időnek elégnek kell lennie ahhoz, hogy kicsit feltöltse az akkumulátort.
 14. Ha az autó nem indul, ismételje meg az eljárást: indítsa el a donorautó motorját, és hagyja járni egy ideig, majd állítsa le, és próbálja meg elindítani a másik gépkocsit. Figyelem: ne kapcsolja be a bikázott gépkocsi önindítóját, amíg a donorautó motorja jár: ezzel károsíthatja annak generátorát.
 15. Ha az indítás sikerült, fordított sorrendben csatlakoztassa le a vezetékeket:

  • a fekete csipeszt a karosszéria festetlen részéről;
  • a fekete csipeszt a donorautó negatív pólusáról;
  • a piros csipeszt a donorautó pozitív pólusáról;
  • a piros csipeszt az akkumulátor pólusáról, ami le volt merülve.
 16. Amennyiben több próbálkozás után sem tudja elindítani a motort, kérjen segítséget egy szervizben: elképzelhető, hogy akkumulátora teljesen lemerült, így helyreállítására vagy cseréjére van szükség, illetve elképzelhető, hogy az autó valamelyik másik rendszere hibásodott meg. Például, a motor nem indítható, ha az alábbi alkatrészek hibásak:

  • biztosítékok;
  • önindító;
  • gyújtáskapcsoló.

Hogyan bikázzuk be az autót másik gépkocsi nélkül?

Hogyan bikázzuk be az autót másik gépkocsi nélkül?

Az autó indításához hordoztató indítóeszközre van szükség – egy indító akkumulátorra, Ez Lítium-polimer akkumulátorokkal működik, és ennek köszönhetően kis mérete ellenére magas indítóampert ad. Vásárolhat ilyen eszközt például, ha szélsőséges körülmények között használja az autót, különösen, ahol kemény a tél.

Az eszközt közvetlenül kell csatlakoztatni az akkumulátorpólusokra, Amikor ezt teszi, nagyon fontos, hogy ügyeljen a polaritásra is. Részletes információt arról, hogy hogyan kell az indító akkumulátort megfelelően csatlakoztatni, olvassa el az indító útmutatóját.

 Általában a következő lépésekre van szükség: 
 1. Csatlakoztassa az eszköz piros kábelét az akkumulátor pozitív pólusához.
 2. Csatlakoztassa a fekete kábelt a lemerült akkumulátor negatív pólusához.
 3. Illessze a kábelek másik végének csatlakozóit a hordozható indítóeszköz megfelelő kimeneteibe.
 4. Válassza ki az indító akkumulátor kívánt üzemmódját és kapcsolja be az eszközt.
 5. Indítsa be a motort.

Összefoglaló

A lemerült akkumulátor olyan probléma, amelyekkel még a tapasztalt autósok is találkozhatnak. Jó, hogy ez a gond viszonylag egyszerű módszerrel – bikázással – megoldható. Nincs másra szükséges, csak akkumulátor töltő (bika) kábelekre és egy másik akkumulátorra. Ha követi a fenti tanácsokat, könnyen bebikázhatja autóját egy másik akkumulátor segítségével, még akkor is, ha nem régóta vezet.

[Total: 0   Average: 0/5]