Az autókárpit tisztítása

Az autókárpit tisztítása

Az autó belsejének tisztán tartása ugyanolyan fontos, mint az autó külső megjelenésének karbantartása. Szerencsére az autókárpit tisztítása egyszerű lehet a különféle technikáknak és a gépkocsi-kárpitokra kifejlesztett speciális tisztítószereknek köszönhetően.

A gépkocsik utasterében általában különféle textíliák és műanyag felületek adják a burkolatokat, de a felsőbb kategóriás járműben ezek helyett nemesebb anyagokat, például valódi bőrt használnak az ülések, és egyéb kárpitozott felületek bevonására. Az autókárpitok azonban, bármilyen anyagból készüljenek is, fokozottabb igénybevételnek vannak kitéve, mint, mondjuk a szobai bútorok huzatjai, hiszen a szűk belső tér és a gépkocsi mozgása miatt fokozottabban kopnak, gyűrődnek vagy épp foltosodnak.

A következőkben a kárpitok anyaga és a foltok típusa szerint fogunk megnézni egy-két tisztítási módszert.

Szövetkárpitok

A szövetkárpitok tisztításához használhatunk házilag készített általános kárpittisztítót. Nem is feltétlenül kell sok pénzt költenünk drága tisztítószerre, hiszen mi magunk is készíthetünk saját oldatot. Keverjünk össze 1 rész vizet és 1 rész mosogatószert egy edényben és öntsük az oldatot egy szórófejes flakonba. Fújjuk a keveréket a kárpitra körülbelül 15-20 cm távolságból, majd egy puha sörtéjű kefével óvatosan dörzsöljük át a kárpitot. Ezután meleg víz egy tiszta rongy segítségével távolítsuk el a mosószert. Ügyeljünk rá, hogy gyakran öblítsük ki a rongyot. Egyszerre mindig csak egy ülésen vagy területen dolgozzunk és minden egyes területet alaposan öblítsünk ki, mielőtt továbbmennénk. Végül használjunk mikroszálas kendőt a terület megszárításához.

Természetesen használhatunk kereskedelmi forgalomban kapható kárpittisztító szereket is. Ezek könnyen beszerezhetők a háztartási boltokban, és nem is túl drágák, azonban általában durvább vegyszereknek számítanak. Fontos, hogy minden esetben elolvassuk és betartsuk a termék címkéjén található utasításokat. Vigyük fel a tisztítószert a kárpitra, és kefével dolgozzuk bele a szövetbe, majd alaposan öblítsük ár a területet vízzel.

 autókárpit tisztítása házilag

Autókárpit tisztítása gőzzel. Nagyon erősen szennyezett kárpithoz bérelhetünk gőztisztító gépet is. Ezek mély tisztítják a kárpitokat és a szőnyegeket úgy, hogy forró vizet engednek a tisztítandó területre, majd azonnal visszaszívják azt, és a vízzel együtt a szennyeződést is eltávolítja a kárpitból. Fontos, hogy minden esetben kövessük az utasításokat a gőztisztító helyes működtetéséhez. A művelethez vehetünk kereskedelmi forgalomban kapható szőnyeg- és kárpittisztítót vagy készíthetünk természetes oldatot 1 rész ecetből és 1 rész vízből. Néhány csepp levendula illóolaj elveszi az ecet szagát is. A megfelelő hatás érdekében gőztisztítóban cseréljünk gyakran vizet.

Autókárpit tisztítása gőzzel.

Néhány hasznos tipp

A varratok tisztításához használhatunk fogkefét. Itt könnyen összegyűlik a szennyeződés, amit nehéz porszívóval vagy ronggyal eltávolítani. A fogkefével könnyebben hozzáférhetünk ezekhez a területekhez.

A padlószőnyegeket a tisztításhoz vegyük ki az autóból. Tisztításukhoz használhatjuk ugyanazt a tisztítószert, amelyet a kárpit többi részén. Minden esetben elaposan öblítsük ki, és mikroszálas ruhával szárítsuk meg őket.

Használjunk szöszölő hengert, amelynek ragacsos papírjára ráragadnak a szöszök, morzsák és szőrszálak. Cseréljük rendszeresen a szöszhenger papírját, mert csak a kellően ragadós papírral hatékonyan tisztítani.

Törléshez használjunk mikroszálas kendőt, ami nem hagy extra szöszöket a kárpiton.

Vinil és műbőr kárpitok

A műbőr üléshuzat a legkönnyebben tisztítható kárpittípus, mivel a kiömlött folyadék és más szennyeződések egyszerűen letörölhetők róla. A tisztításhoz használjuk egyszerű üvegtisztító folyadékot. Permetezzük az ülésekre, majd töröljük le a felületet egy puha ruhával. Vigyázzunk, hogy az üvegtisztító ne folyjon le és ne csöpögjön a padlóra.

Használhatunk még házilag készített szódabikarbóna és víz keverékét is a tisztításához és polírozáshoz. Készítsünk pasztát a két összetevőből, ülésenként egyenként dörzsöljük át vele a kárpitot, majd öblítsük le enyhén szappanos vízzel. Végül töröljük szárazra az üléseket egy tiszta ronggyal.

A gumi vagy vinil padlószőnyegekre folyékony viaszos cipőfényezőt is felvihetünk, fényesebbé és könnyebben tisztán tarthatóvá teszik őket.

Bőr kárpitok

Az autó bőr kárpitjának tisztításához használjunk bőrtisztító készletet. A bőr gondosabb ápolást igényel, mint a szövet vagy vinil kárpit, mivel hajlamosabb az öregedésre és a kifakulásra. A vajbőr tisztítására a legjobb megoldás a kifejezetten bőrhöz készült tisztítószerek és kondicionálók használata. Ezek gyakran készletben kaphatók.

Ha hideg időben szeretnénk a tisztítást elvégezni, a művelet megkezdése előtt kapcsoljuk be a fűtést, hogy az autó bemelegedjen. A bőr reagál a hőre, és meleg környezetben könnyebben befogadja a tisztítószereket és kezelőszereket.

A bőrkárpiton lévő makacs foltok esetén kezeljük elő a bőrt bőrkondicionálóval, majd vigyünk fel bőrfolteltávolítót a foltra, és dörzsöljük be. 30 másodperc hatóidő után töröljük le a folteltávolítót.

Bőr kárpit tisztítás

Ezután jöhet bőrtisztítószer. Vigyük fel a kárpitra, egyszerre csak egy-egy részre vagy ülésre koncentrálva. Egy puha ruhával dörzsöljük be, majd öblítsük le alaposan tiszta vízzel. Minden esetben olvassuk el és kövessük a termék címkéjén található utasításokat.

A tisztítás után mindig alaposan szárítsuk meg a bőrt mielőtt bőrkondicionálót alkalmaznánk. Bár a bőr természetes módon taszítja a vizet, nem fogja megtartani a kondicionálót, ha nedves. Használjunk mindig vízalapú, pH-semleges bőrkondicionálót, ami a bőrt simává és fényessé teszi.

Vigye fel a kondicionálót egy ruhára, és törölje át vele a bőrt. Törölje le a felesleges kondicionálót, és hagyja hatni 15-20 percig.

Az egyes folttípusok eltávolítása

A különböző foltokat, különböző házi praktikákkal lehet eltávolítani. Akármelyik módszert alkalmazzuk is, használat előtt mindig teszteljük a folteltávolítót a kárpit egy kevéssé látható részén. Ezzel elkerülhetjük, hogy a folteltávolító tönkretegye a kárpitot. Nézzünk meg egy-két gyakori folttípust, amelyekkel meg kell küzdenünk.

 Tintafoltok eltávolítása.  A tintafoltok eltávolításához használhatunk hajlakkot vagy vízzel kevert alkoholt. Fújjuk a hajlakkot a foltra, majd óvatosan töröljük le nedves, tiszta ruhával, hogy a tinta ne terjedjen szét vagy ne folyjon rá a kárpitra.

 A zsír- és olajfoltokat , például rúzst vagy ételzsírt hígított festékhígítóval és egy pamutkendővel távolíthatjuk el. Tegyünk egy kevés festékhígítót egy csészébe, és adjunk hozzá ugyanannyi vizet. Mártsuk a pamutkendőt a csészébe, majd dörzsöljük át a foltot. Euztán szórjuk meg sóval vagy kukoricaliszttel a kezelt felületet, és hagyjuk állni egy éjszakán át. Végül porszívózzuk ki a kárpitot.

A művelet megkezdése előtt mindenképp próbáljuk ki a festékhígítót a kárpiton. Csak akkor alkalmazzuk ezt a módszert, ha a hígító nem hagy foltot, nem teszi tönkre az anyagot.

 Kávéfoltok eltávolítása.  Ha véletlenül kiömlik a kávé, hígítsuk fel a kávét hideg vízzel, és egy papírtörlővel itassuk fel a folyadékot, amennyire csak tudjuk. Vigyünk fel egy kis mennyiségű üvegtisztítót, és hagyjuk 5 percig hatni. Ezután töröljük le újra egy papírtörlővel. A nedvességet mindig itassuk fel és óvatosan töröljük le a foltokat. Soha ne súroljuk vagy dörzsöljük a kárpitot.

Ha a kávéfolt még ezután is látható, súroljuk le a kárpitot mosogatószerrel, és öblítsük le meleg vízzel. Ismét töröljük le a területet papírtörlővel és szárítsuk meg a kárpitot hajszárítóval, ügyelve arra, hogy a hajszárítót legalább 10 centiméterre tartsuk a felülettől.

 Hányásfoltok eltávolítása.  A lehető leghamarabb takarítsuk fel a hányást, hogy hogy minél kevésbé ivódjon bele a kárpitba. Távolítsuk el a szilárd darabokat, majd hígítsuk fel a foltot hideg vízzel. Mossuk le a területet enyhén szappanos meleg vízzel. A szagok semlegesítésére használjunk egy kis mennyiségű szódabikarbónát. Ezt tegyük rá a foltra, hagyjuk legalább él órát hatni, alaposan porszívózzuk ki a kárpitból.

 Vérfoltok eltávolítása.  A vér nehezen eltávolítható folt. Soha ne használjunk forró vizet vagy szappant, mert az megkeményíti a foltot. Áztassunk be egy tiszta ruhát hideg vízbe, és töröljük át a vérfoltot. Öblítsük ki a ruhát hideg vízzel, és ismételjük a műveletet addig, amíg a folt el nem tűnik.

Profilja a személyes segítője.

Autós kiadások, autós napló és a alkatrészcsere-ütemezés; kedvenc anyagok, jegyzetek és dokumentumainak mentése