Hogyan válasszunk autó akkumulátort

Hogyan válasszunk autó akkumulátort

A biztos szeretne lenni abban, hogy autója az időjárási körülményektől függetlenül elindul, megfelelően üzemképes állapotban kell tartania az akkumulátort. Ennek átlagos várható élettartama 5-7 év, Ennyi idő után érdemes az alkatrészt kicserélni. Olvasson tovább és megtudhatja, hogy manapság mely akkumulátor típusok a legkeresettebbek és hatékonyak. Azt is elmondjuk, az autó akkumulátorának kiválasztásánál milyen dolgokat kell figyelembe vennie.

 Az autós akkumulátorok típusai 

Nedves (Nedves cellás akkumulátor)

Ezeknek az elektródái szivacsos ólommal vagy ólom-dioxiddal bevont lapokból állnak. Elektrolitként kénsavoldatot használnak fel. Az ilyen akkumulátorok a legáltalánosabbak, olcsók és más típusokkal összehasonlítva kevésbé érzékenyek az autó hálózatának túltöltésére, és a feszültségingadozásokra. A mélykisülés azonban ezekre az akkumulátorokra nézve nagyon veszélyes: a lemezek szulfátosodását okozhatja. Az alultöltés, valamint hideg időben a rövid utak szintén nem ajánlottak. Alacsony hőmérsékleten az elektrolit megfagyhat. Emellett párolog is. Ezért, ha akkumulátora címkéje alapján nem karbantartásmentes, figyelnie kell a benne lévő elektrolit sűrűségét, és rendszeresen fel kell higítani desztillált vízzel.

Nedves (Nedves cellás akkumulátor)

EFB (továbbfejlesztett elárasztott akkumulátor)

Ezek a szokásos ólomsavas akkumulátoroktól a lemezek elrendezésében térnek el – a pozitív oldalakon speciális hálós anyagot alkalmaznak. Ennek abban van szerepe, hogy megakadályozza az ólomszivacs leválását és a lemez szulfátosodását, így meghosszabbítja az akkumulátor élettartamát. Ezek az akkumulátorok jobb teljesítménnyel rendelkeznek, gyorsabban töltődnek és mélykisülés után a kezdeti teljesítményük akár 100%-a is visszaállítható.  Magasabb indítóárammal is rendelkeznek. Kicsivel drágábbak, mint a hagyományos ólom-sav akkumulátorok, de hatékonyabbak, és hosszabb az élettartamuk. Akár −50 °С-os hőmérsékleten is működőképesek. Az ilyen áramforrások azonban a regeneratív fékrendszerrel felszerelt gépkocsikban nem használhatók.

EFB (továbbfejlesztett elárasztott akkumulátor)

AGM (felitatott üvegszálas akkumulátor)

A hagyományos akkumulátorokhoz képest a fő különbség az üvegszálas réteg, ami elnyeli a folyékony elektrolitot. Az ilyen akkumulátorok 2-3-szor olyan gyorsak, mint a szokványosak. Bár a méretük megegyezik a többi típus méretével, kapacitásuk jelentősen magasabb. Jobban ellenállók a rezgésekkel szemben is. Hátrányuk a magasabb ár. E típus esetében a túltöltés és a mélykisülés utáni állapotban való tárolás is veszélyes.

AGM (felitatott üvegszálas akkumulátor)

Géles

Hasonlóan a fentiekben felsoroltakhoz, ez is az ólomavas típusba tartozik, de a bennük lévő elektrolit nem mozog és a hozzáadott szilikon-dioxid miatt géles formában van. Ez megnöveli az akkumulátor élettartamát, ami a 10 évet is elérheti. Az ilyen akkumulátorok ellenállók a mélykisüléssel szemben: akár 400 ciklust is kibírnak, míg a hagyományos nedves cellás akkumulátorok 20-30 ciklust. Ezenkívül, magas indítóárammal rendelkeznek, ez 2-2,5-ször magasabb a szokásosnál. Ennek köszönhetően a motor még a leghidegebb időben is problémamentesen elindítható. Emellett az ilyen akkumulátoros gyorsabban töltődnek, ami segít elkerülni a gyakori rövid utak okozta problémát. Hihetetlenül alacsony az önkisülési rátájuk, de drágák. A használat során nagyon fontos figyelni az elektromos berendezések állapotát, különösen a generátor feszültségszabályozóját. Még a kis túltöltés is az elektrolit tartalom visszafordíthatatlan változását okozza, és árt az ilyen típusú akkumulátoroknak.

Zselé-akkumulátor
Fontos megjegyzés: Mielőtt a standard típustól eltérő akkumulátort vásárol gépkocsijába, ellenőrizze az autó műszaki kézikönyvét, és ellenőrizze, hogy a gyártó ezt megengedi-e.  A nem megfelelő akkumulátor használata veszélyes!

 4 paraméter, amit figyelembe kell venni az akkumulátor kiválasztásánál 

Kapacitás

Amperórában mérik. Ez a paraméter az áram erősségét mutatja, amelynek leadására az akkumulátor 20-órás, 10,8 V feletti feszültségen való kisülés során képes.  Például egy 72 Ah-s akkumulátor 3,6 A áramot tud szolgáltatni 20 órán át. Minél erősebb az autó, annál nagyobb kapacitású akkumulátorra van szüksége.

Hidegindító áram (CCA)

Ezt az értéket amperben mérik. Ez a maximális áramot mutatja, melyet az akkumulátor leani képes az első másodpercben, amikor  −18 °C-os hőmérsékleten beindítjuk a motort. Az érték azt határozza meg, hogy az akkumulátor elég erős-e ahhoz, hogy télen beindítsuk a motort. Ennek az értéknek a személygépkocsik esetében 255 A felett kell lennie, ha benzinüzemű motorokról van szó, és 300 A felett, ha dízelüzemű motorral üzemel az autó.

Méretek

Ezeknek a szabványos berendezés méretének megfelelőnek kell lennie. Ellenkező esetben az akkumulátor beszerelése problémát okozhat. Például az amerikai autókhoz készült akkumulátorok termináljai az oldalukon találhatók, míg az európai autóknak az akkumulátor tetején. Ezenkívül van egy belső menetük is.

Polaritás

Ez lehet normál vagy fordított. Az első esetben a pozitív terminál a baloldalon található, a második esetben pedig a jobboldalon. A normál polaritást általában „1” vagy „L” jelöli, a fordítottat pedig „0” vagy „R”. Az új akkumulátor polaritásának meg kell egyeznie a régi akkumulátor polaritásával, különben a kábel hosszúsága nem lesz megfelelő.

Fontos megjegyzés: Jól ismert márkák termékeit válassza, mint például Bosch, Varta, Vemo, Exide, Ipsa, Energizer, Herth+Buss Elparts, Magneti Marelli. Termékeik a legkiválóbb minőségűek, és megfelelő karbantartás mellett évekig használhatók.

Összefoglaló

Az elektromos berendezések stabil működése és motorindítás képessége az autó akkumulátor állapotával közvetlen összefüggésben áll. Ezért nagyon fontos, hogy olyan terméket válaszon, amely az autó specifikációjának megfelelő. Az autóba szabványosan beszerelt akkumulátor paramétereiről a burkolaton vagy az autó kézikönyvében talál tájékoztatást. Azt tanácsoljuk, hogy ne változtassa meg a kiválasztott paramétereket: ez veszélyes lehet. Vásároljon az AUTODOC webáruházban: itt csak megbízható termékek kaphatók.