Utazás előtti autóellenőrzés

Utazás előtti autóellenőrzés

Az utazás előtti autóellenőrzés segít csökkenteni a gépkocsi hirtelen meghibásodásának kockázatát, illetve növeli a biztonságot és a kényelmet az utazás során. Az eljárás az autó fő rendszerei állapotának átfogó és gyors felméréséből áll.

 Az utazás előtti autóellenőrzés általában a következő autós szolgáltatásokat tartalmazza: 
  • i A szervizfolyadékok szintjének ellenőrzése. Az alacsony motorolajszint száraz súrlódást és a fő motoralkatrészek meghibásodását okozza. Az alacsony hűtőfolyadékszint a motor túlmelegedését eredményezi, ha pedig nincs elég fékfolyadék, megnő a féktávolság. Az üres szélvédőmosó-tartály rossz kilátást és közúti balesetet okozhat. A folyadékok feltöltése mellett azok állapotát is ellenőrizni kell, és szükség esetén cserére van szükség.
  • i Szivárgásellenőrzés. Ez a tömítések és bilincsek, valamint az üzemanyag, az olaj és a fékvezetékek ellenőrzését jelenti.
  • i A lámpák ellenőrzése. Tilos olyan gépkocsival közlekedni, amelynek a tompított/távolsági fényszórói, hátsó lámpái, irányjelző lámpái, féklámpái vagy oldalsó lámpái hibásak.
  • i A futómű és a kerekek ellenőrzése. A kezelés, a vezetés zavartalansága és a kanyarstabilitás ezen alkatrészek állapotától függ. A rugók, a lengéscsillapítók, a lengőkarok, a gumiperselyek, a lengőkarok csatlakozói és egyéb alkatrészek működésének ellenőrzése javasolt. Erre a célra próbapadokat használnak.
  • i Kerékbeállítás. Ez jó hatással van a jármű kezelésére, kanyarodáskor csökkenti a csúszás kockázatát, és megakadályozza a gumiabroncsok idő előtti kopását.
  • i Az autó elektromos rendszerének ellenőrzése. Az akkumulátor, az önindító és a generátor megfelelő működése nélkül lehetetlen a motor egyszerű beindítása és az elektromos berendezések problémamentes működése.

Ezenfelül az utazás előtti autóellenőrzés magában foglalja a gumiabroncsnyomás és a futófelület-mélység mérését is. Ezek a paraméterek befolyásolják az autó tapadását az útfelülethez, illetve a féktávolságot, a kezelését és az üzemanyag-fogyasztást.

A fékbetétek és a féktárcsák kopásának mértékét is értékelni kell, valamint ellenőrizni, hogy a féknyereg vezetőcsapjai és a dugattyúk szabadon mozognak-e. A kopott alkatrészeket ki kell cserélni.

Profilja a személyes segítője.

Autós kiadások, autós napló és a alkatrészcsere-ütemezés; kedvenc anyagok, jegyzetek és dokumentumainak mentése