Karosszériajavítás

A karosszériajavítás célja a jármű szerkezeti méreteinek, a karosszéria alakjának és szilárdságának helyreállítása, illetve, hogy a gépkocsi ismét jó külsővel rendelkezzen. A munka megfelelő készségekkel és ismeretekkel rendelkező szakembert igényel, és speciális berendezések használatával is jár.

 A karosszériajavítás a sérülés jellegétől és súlyosságától függően a következő autós szolgáltatásokat foglalhatja magában: 
  • i Festés helyreállítása. Erre a festék hámlása, hólyagok, mély karcolások, forgácsok és egyéb hibák esetén van szükség. A sérült területet csiszolni, tölteni, alapozni és festeni kell. A megfelelő szín kiválasztásához spektrofotométert használnak.
  • i A horpadások eltávolítása festés nélkül. Ez kisebb, redők nélküli deformáció esetén hatékony. Ezt a horpadás kihúzásával vagy kinyomásával végzik.
  • i Simítás. Erre az éles szélekkel rendelkező, jelentős hibák esetén van szükség. A munkát speciális kalapácsokkal végzik, és festést igényel.
  • i Korróziógátló kezelés. Ez az autó alvázásnak és mélyedéseinek védőanyaggal való kezelését jelenti.
  • i Hegesztés. Fém alkatrészek átütő korróziója, törése és repedése esetén ajánlott, ha a csere nem megoldható.
  • i Az első és a hátsó lökhárító hőtömítése. Ez lehetővé teszi az alkatrészek épségének helyreállítását és a rögzítőelemek javítását.
  • i A szerkezeti méretek helyreállítása. Ez egy speciális keretkiegyenesítő gépen történik.
  • i Új alkatrészek felszerelése. Erre akkor van szükség, ha a sérült elemek helyreállítása lehetetlen vagy célszerűtlen.

A karosszériajavítás csiszoló polírozást is tartalmaz. Ez a kisebb karcolások és kopásnyomok eltávolítását, valamint a festés eredeti fényének visszaállítását teszi lehetővé. A munkához különböző szemcseméretű pasztákra és polírozóra van szükség. A feladatvégzés során fontos a polírozó helyes sebességének kiválasztása, illetve a megfelelő erő alkalmazása, hogy ne vékonyítsuk el a festékréteget.

A karosszériajavítás általában több munkafolyamatból áll. Például a hegesztés után a területet csiszolni, korróziógátló szerekkel kezelni, majd festeni kell. A horpadások eltávolítása után gyakran kell gittet alkalmazni, hogy sima legyen a karosszéria felülete.

Ha a jármű fényezésén bármilyen hiba keletkezik, a lehető leghamarabb forduljon a szakemberhez. Még a kisebb sérülések is mély korrózióhoz és az autó szilárdságának romlásához vezethetnek.

Profilja a személyes segítője.

Autós kiadások, autós napló és a alkatrészcsere-ütemezés; kedvenc anyagok, jegyzetek és dokumentumainak mentése