7 hasznos tipp az otthoni autómosáshoz

Az otthoni autómosáshoz

Autónk tisztántartása komoly odafigyelést igényel. A jármű műszaki állapotán túl annak megjelenésre is érdemes gondot fordítanunk, hiszen az autónk kinézete rólunk is árulkodik.

De nem kell rögtön szakemberhez rohannunk, hiszen a legtöbb munkát magunk is könnyen elvégezhetjük otthon a kertben vagy a garázsban. Amennyiben a megfelelő technikát és eszközöket használjuk, a rendszeres, gondos autómosás, amellett, hogy széppé varázsolja, védi is az autónkat. Segít megelőzni a kisebb kopásokat, és ezáltal az autónk hosszabb ideig megőrizheti értékét.

Íme néhány hasznos tipp arra, hogy hogyan moshatjuk le hatékonyan autónkat otthoni körülmények között.

Tipp 1 – A kézi autómosáshoz szükséges eszközök

 A kézi autómosáshoz szükséges eszközök

Mosás előtt fontos felmérnünk az autónk állapotát, ahhoz, hogy pontosan el tudjuk dönteni, milyen típusú tisztítóeszközökre lesz szükségünk. 

Ami biztos, hogy nem hiányozhat:

 • i Különböző fejekkel ellátott locsolócső
 • i Puha szivacs és/vagy autómosó kesztyű
 • i Autómosó folyadék
 • i Több mikroszálas kendő
 • i Nagyméretű mikroszálas törlőkendő(k) a szárításhoz.
 • i Három vödör – egy a tiszta víznek, egy a piszkos víznek és egy kifejezetten a kerekekhez való autótisztítószerrel és vízzel.
 • i Porszívó a belső takarításhoz
 • i Gumikesztyű
 • i Keréktisztító
 • i Papírtörlő
 • i Ablaktisztító

Használat előtt mindenképpen olvassuk el a használni kívánt tisztítószerek leírását. Ugyanis nem minden autótisztító termék univerzális, és ha rossz helyen alkalmazzuk, károsíthatja a festéket, a fényezést vagy más felületeket.

A régebbi autók esetén szükség lehet viaszos kenésre és polírozószeres tisztításra is a festék védelme érdekében. Az újabb autóknak még ép és vastag a fényezése, így ott ez még nem létfontosságú.

Az autótisztító termékeket kifejezetten úgy tervezték, hogy megakadályozzák, hogy a leoldódott szennyeződések és szemcsék megkarcolják az autó fényezését; valamint elég kíméletesek ahhoz, hogy ne távolítsák el az autó meglévő festékrétegét.

Tipp 2 – Hol mossunk autót?

Ha az autómosást otthon végezzük, lehetőleg kerüljük a nagy melegben, tűző napon történő mosást, mert a víz, a szappan és a tisztítószerek nagyon gyorsan megszáradnak a napon, ami foltos és csíkos felületeket és ablakokat eredményez.

Ehelyett próbáljunk inkább egy enyhén borult napot vagy hűvösebb időt választani a mosáshoz. Ügyeljünk arra is, hogy ha lehet, elég nagy tér álljon a rendelkezésünkre, hogy bőven legyen hely az ajtók teljes kinyitásához.

Tipp 3 – Kerék- és felnitisztítás házilag

Felni tisztítás házilag

Először is érdemes az autó legpiszkosabb részének lemosásával kezdenünk a műveletet. Ezek általában a kerekek. A gumiabroncsokat külön mossuk le egy vödör vízzel, hogy a szennyeződések és a kosz ne kerüljenek rá a jármű fényezésére.

A felnik tisztításához vegyünk jó minőségű abroncskefét, mikroszálas kendőt, külön szivacsot és abroncsspecifikus tisztítószert. A vízbázisú, nem maró hatású keréktisztítószerek univerzálisak, bármilyen autótípusúhoz használhatók, így, ha abroncstisztító szerekről van szó ezek a legbiztonságosabb választás. Felvitel után hagyjuk hatni az oldatot, majd súroljuk le a szennyeződéseket a gumiabroncsokról egy abroncskefével. Ezután mossuk le a kerekeket hideg, tiszta vízzel, hogy az összes tisztítószert eltávolítsuk róluk. Végezetül pedig tiszta mikroszálas ruhával töröljük át őket.

Tipp 4 – Mossuk le a fényszórókat

Ne feledkezzünk meg a fényszórók tisztításáról sem. A koszos és naptól károsodott műanyag fényszórók az idő múlásával megsárgulhatnak, így menet közben kevésbé hatékonyak, és tönkreteszik az egyébként tiszta autó általános megjelenését.

A fényszórókat töröljük át tisztítószerrel, majd nedves ruhával tisztítsuk meg őket. A fényszórók helyreállításához a mosás után vigyünk fel védőfényezést.

Tipp 5 – A karosszéria tisztítása

Az autó karosszériájának lemosásakor eltávolítjuk a port, a szennyeződéseket és a sarat. Ez segít megelőzni az autó fényezésének további karcolódását is.

Mossuk le az autó minden egyes részét (felülről lefelé haladva), és távolítsuk el a nagyobb szennyeződésdarabokat. Fontos, hogy mindig tiszta vödörből származó szappanos vizet használjunk az autó karosszériájának lemosásához! A szappanos víz leöblítéséhez a legjobb, ha fej nélküli slagot használunk. Végezzük a műveletet alacsony nyomást használva, hogy a víz finoman folyjon la az autó tetejétől lefelé.

Ezután töröljük át az autó karosszériáját egy nagy mikroszálas törülközővel, mielőtt a következő műveletbe kezdenénk. Fontos, hogy autónak teljesen száraznak kell lennie, mielőtt bármilyen viaszt vagy védőréteget alkalmaznánk.

Tipp 6 – Az ablakok és az üvegek tisztítása

Az üvegek és az autó ablakok tisztítása nemcsak csillogó külső megjelenést biztosít, de biztonságosabbá is tesz a vezetést.

Fontos megjegyezni, hogy a normál üveget és a színezett üveget különböző módon kell tisztítani.

Ablaktisztításkor a legjobb módszer, ha a tisztítószert egyenesen a felületre fújjuk, és mikroszálas ruhával áttöröljük, mert így elkerülhetjük a permet lecsöpögését. Ezt a folyamatot megismételhetjük az autóüvegek belső felületén is.

Szélvédő- és ablaktisztítás közben lehetőleg ne a napon parkoljunk. A közvetlen napfény hatására a tisztítószer gyorsan elpárolog, és csúnya foltokat és csíkokat hagy maga után az üvegen.

Tipp 7 – A belső tér tisztítása

Mindannyian tudjuk, milyen nehéz tisztán tartani az autó belsejét. A gyerekek vagy a háziállatok miatt néha elfelejtkezhetünk az autó belsejének tisztításáról.

Néhány tanács az autó belsejének tisztításához

Íme néhány tanács az autó belsejének tisztításához:

 • i Távolítsunk el minden szemetet az autóból (ez vonatkozik a padlóra, a szőnyegek alá és az ülésekre is).
 • i Vegyük ki a szőnyegeket az autóból, és rázzuk ki őket, hogy megszabaduljunk a szennyeződésektől és portól. Szappannal és forró vízzel súroljuk le a szőnyegeket, és visszahelyezés előtt hagyjuk teljesen megszáradni őket a levegőn.
 • i Porszívózzuk ki az első és hátsó üléseket, a padlót, a pedálok alatti részt és az oldalsó ajtópaneleket.
 • i Töröljük le a szennyeződéseket, a port és a koszt mikroszálas kendővel vagy tisztítókendővel. A műszerfalra, a kormánykerékre és az autóülések közötti részekre fújhatunk egy kis mennyiségű autóspecifikus tisztítószert.
 • i Tisztítsuk meg a pohártartókat tisztítókendővel vagy mosószeres vízbe mártott szivaccsal.
 • i Az üléseken és a szőnyegeken lévő foltokat speciális tisztítóoldattal távolítsuk el, majd nedves ruhával töröljük át a felületet.
 • i Ha pedig háziállat-tulajdonosok vagyunk, és a porszívó nem távolítja el maradéktalanul az összes állatszőrt a belső térből, akkor használhatunk öntapadós szöszhengert vagy egy durvább sörtéjű kefét is a takarításhoz!
 Végezetül 

Most, hogy autónk tiszta, az utolsó lépés a csillogó külső és a fényezés védelme. Ehhez következőket tehetjük:

A karcolások kijavítása. A kisebb karcolásokat töltsük ki egy sima viaszréteggel, a mélyebb karcolások esetén pedig használhatunk karcolásspecifikus javítószert.

Autó polírozás házilag az extra fényességért. Ez a lépés opcionális, ugyanakkor nagyszerű lehetőség, ha magas fényű csillogást szeretnénk, olyat, amelytől az autó fényezése tükörsima lesz.

Viasz a védelem érdekében. A viasz olyan védőréteget alkot a felületen, amely blokkolja az UV-sugarakat, és védi a jármű fényezését a korróziótól.

Profilja a személyes segítője.

Autós kiadások, autós napló és a alkatrészcsere-ütemezés; kedvenc anyagok, jegyzetek és dokumentumainak mentése