Miért veszélyes a gyújtáskimaradás a motor szempontjából, és hogyan kerülhetjük el

Miért veszélyes a gyújtáskimaradás a motor szempontjából, és hogyan kerülhetjük el

A motor gyújtáskimaradás egy hiba, melynek oka, hogy az egyik vagy több henger nem működik. Ez a motor szélsőséges kopását és túlmelegedését okozza, valamint a dugattyúk és a hengerek felületének berágódását eredményezi. A továbbiakban elmondjuk, hogyan ismerheti fel és javíthatja meg ezt a problémát.

A hiba öt jele

 • A motor alapjáraton rángat. Előfordul, hogy a rezgések annyira erősek, hogy ezek a kormánykeréken, a sebességváltó karon és az autókarosszérián érezhetők. Emellett a motor alapjárati forgási sebessége nem stabil.
 • Csökkent motorteljesítmény. A motor működésében a hibát különösen akkor érzékelheti, amikor lenyomja a gázpedált, illetve, amikor gyorsításkor rángatást észlel. A „Check Engine” jelzés is kigyulladhat a műszerfalon.

Csökkent motorteljesítmény

 • A gyújtógyertyákon szénlerakódások, a magasfeszültségű vezetékeket repedések jelenhetnek meg. Ezek általában az alkatrészek ellenőrzésekor könnyen észlelhetők.

A gyújtógyertyákon szénlerakódások, a magasfeszültségű vezetékeket repedések jelenhetnek meg

 • Szokatlan hangok, amikor a motor jár. Például a stabil morgás helyett szokatlan hangok hallhatók.
 • Megnövekedett üzemanyag-fogyasztás. Ezt általában az üzemanyag keverésének és a gyújtási folyamatok hibája okozza.

Megnövekedett üzemanyag-fogyasztás

A motor gyújtáskimaradásának három oka

 1. Problémák a gyújtásrendszerben: Hibás gyújtógyertyák, megszakadt tekercsek és magasfeszültségű vezetékek vagy a nem megfelelő beállítás okozhatja, hogy a gyújtás túl korán vagy túl későn gyújt, ami ennek megfelelően megszakítja az üzemanyag-levegő keverék gyújtási folyamatát, és a motor hibás működéséhez vezet.
 2. A üzemanyagellátás és a keverési folyamat megszakadása: Az üzemanyag-befecskendezők szennyezettsége és a mágnesszelepek hibás működése, a levegőszűrő eltömődése, a szívórendszer vagy az üzemanyagellátó-rendszerek vagy a vákuumos fékrásegítő szivárgása okozhat túlságosan híg vagy dús levegő-üzemanyag keveréket, ami befolyásolja az égés hatékonyságát. A légáramlás-érzékelő, a fojtószelephelyzet-érzékelő, vagy az alapjárati levegőszabályozó szelep meghibásodása is hasonló következményekkel jár.
 3. Az égéstér szivárgása: Ezt általában a szelepek, dugattyúk, hengerfej tömítés és a henger felszínének berágódása okozza. Emellett ennek oka lehet a szelep nem megfelelő beállítása, a szelepemelők vagy hidraulikus szelepemelők hibája, vagy a szelepek nem megfelelő időzítése is.

 6 tipp az AUTODOC-tól 

 1. Cserélje időben a kopó alkatrészeket. Például a levegőszűrőket 10-15000 kilométerenként cserélni kell. A gyújtógyertyák típusától függően élettartamuk 30-100.000 kilométer, az üzemanyagfúvókáké 100-200.000 kilométer.
 2. Rendszeresen tisztítsa meg az üzemanyag-befecskendezőket, körülbelül évente egyszer. Ehhez adjon az üzemanyaghoz speciális adalékanyagot. Jelentős szennyeződés esetén vigye szervizbe a gépkocsit.
 3. Csak kiváló minőségű motorolajat használjon. A motor kopásából származó maradványok a motor túlmelegedését, a dugattyúgyűrű elakadását, és az elemek megrongálódását okozhatják. A kenőanyag és az olajszűrő cseréje 10-15.000 kilométerenként javasolt.
 4. Használjon kiváló minőségű üzemanyagot. Ez meggátolja, hogy a szén összegyűljön a motor alkatrészeinek felszínén.
 5. Időnként járassa a legmagasabb fordulatszámon a motort. Ez rövid időre 500 °С-ra megemeli az égéstér hőmérsékletét, és megtisztítja a gyújtógyertyák hegyét a lerakódásoktól.
 6. A motor szervizelése során húzza meg az összes menetes csatlakozást az autó műszaki dokumentációjában megadott nyomatékkal. Ez biztosítja a csatlakozások szivárgásmentességét és a szigetelőelemek zártságát.

Összefoglaló

A motor gyújtáskimaradása nem csupán a teljesítményt befolyásolja, hanem súlyos hibák jele is. Ezért fontos, hogy a probléma első jelére alapos ellenőrzést végezzen, és haladéktalanul kijavítsa a hibát. A motor rendszeres szervizelése hibamentes működést eredményez.