Hogyan javítsuk meg a repedt szélvédőt

Hogyan javítsuk meg a repedt szélvédőt

A repedt szélvédő javítása a szervizek egyik legnépszerűbb szolgáltatása. A szélvédő elhelyezkedése magyarázza, hogy ez az elem miért ennyire hajlamos a sérülésekre: a kövek és más tárgyak felpattanhatnak az előttünk haladó autók kereke alól. Az üveget a fák ágai is megkarcolhatják. Felverődéseket és repedéseket a jégeső is okozhat. A sérülés nem minden esetben jelenti azt, hogy a teljes szélvédőt ki kell cserélnie. Vannak olyan esetek is, amikor megjavítható. Itt elmondjuk, hogy mikor lehet helyreállítani a szélvédő állapotát, illetve, hogy mit tehet a vezető a hibák esetén.

Autózhatok repedt szélvédővel?

 A szélvédő sérüléseit keletkezésük után haladéktalanul ki kell javítani. Ennek számos oka van: 

 • A rezgéseknek és a hőingadozásnak való kitettség következtében a hiba mérete megnőhet, ami a repedt szélvédő javítását a továbbiakban nem teszi lehetővé. Az alkatrészt ki kell cserélni.
 • A repedések jelenléte műszaki vizsga esetén akadályozza a megfelelő engedély kiállítását. A jármű használata érvényes műszaki vizsga nélkül illegális.
 • A kilátás romlása. A repedések, felverődések és karcolások rontják a kilátást, torzíthatják a képet és zavaró tényezőként hathatnak. Ez mind a vezető csökkent éberségéhez vezet, ami baleseteket okozhat. Ezenkívül, ha a sérülés a vezető oldalán az ablaktörlő területén található, meg is büntethetik.

Autózhatok repedt szélvédővel

Megjavíthatom a repedt szélvédőt saját magam?

Annak ellenére, hogy számos repedt szélvédő javítókészlet kapható, a saját kezű javítás a megfelelő ismeretek hiányában nem javasolt. Nem szabad elfelejteni, hogy a javított területek láthatatlanságának biztosítása, valamint a termék eredeti erejének helyreállítása érdekében számos feltételnek kell teljesülnie.

Sérülés esetén vigye szervizbe a gépkocsit. Az autószerelők megfelelő ismeretekkel és berendezésekkel rendelkeznek a kiváló minőségű szélvédőjavításhoz. Például a repedések szélvédőn való terjedésének megállításához lyukakat kell fúrni a széleibe. Ehhez elektromos kéziszerszámra van szükség. Ebben az esetben nagyon fontos a megfelelő erőhatás kiszámítása, nehogy súlyosbítsa a problémát. Ezenkívül a munkához egy karcolótű nevű, különleges szerszámra is szükség van, a sérült terület kis részeinek eltávolításához. Emellett a számos összetevő polimerizálása speciális ultraibolya lámpát is igényel. A hiba megragasztását követően a felületet általában alapozni kell, ami szintén megfelelő eszközöket és anyagokat igényel.

Megjavíthatom a repedt szélvédőt saját magam

Mikor kell kicserélnem a szélvédőt?

 Nem minden hiba javítható. Általában a kicsik helyrehozhatók. Az üveg cseréjére a következő helyzetekben van szükség: 

 • a szélvédő a vezető látótermében sérült;
 • a felverődés a szélvédő széléhez 25 cm-nél közelebb található;
 • a hiba átmérője 1,5 cm-nél nagyobb;
 • a repedés a szélvédő két vagy több szélét érinti;
 • kis repedések a szélvédő 30%-át meghaladó részén találhatók;
 • perforáció-sérülés
 • a hiba más alkatrészek működését zavarja – fűtőelemek, fény- és esőérzékelők stb.

Mit tegyek, ha hibák keletkeztek a szélvédőn?

 Járjon el az alábbiak szerint: 

 • Állítsa le az autót.
 • Elkerülendő, hogy nedvesség és szennyeződés kerüljön a repedésbe, ami javíthatatlanná teheti a szélvédőt, ragassza le a sérült részt ragasztószalaggal. Azonban gondoskodjon arról, hogy a szalag közvetlenül ne érintse a repedést. Ehhez elválasztóként használjon papírt vagy celofánt.
 • Ne próbálja meg azzal megakadályozni a szélvédő repedésének terjedését, hogy pillanatragasztót vagy körömlakkot tesz rá. Ez nem fog segíteni, sőt még ronthat is a helyzeten.
 • Ne hagyja repedt szélvédővel az autót a parkolóban a napon. Ha a hőmérséklet emelkedik az utastérben, a szélvédőre gyakorolt nyomás emelkedik, ami nagyobb sérüléshez vezethet.
 • Ha a sérülés a vezető látóterében található, emelje fel, vagy engedje lejjebb az ülést, hogy javítsa a kilátást.
 • Próbálja meg haladéktalanul szakemberhez vinni a gépkocsit. A szervizbe vezető úton kerülje a gyenge minőségű útfelületeket, és vezessen óvatosan. Az ütések és rezgések a repedés további terjedését okozhatják.

Mit tegyek, ha hibák keletkeztek a szélvédőn

Összefoglaló

A szélvédő repedéseinek javítása csak abban az esetben segít az eredeti megjelenés visszaállításban, ha szakember végzi a javítást. Emellett, minél előbb kéri szakember segítségét, annál valószínűbb, hogy a javítás minőségi eredménnyel jár. Tippjeink segítenek abban, hogy a probléma súlyosbodása nélkül jusson el a szervizbe a gépkocsival.