Tények, amelyeket a gyújtógyertyák kiválasztásakor figyelembe kell vennie

Tények, amelyeket a gyújtógyertyák kiválasztásakor figyelembe kell vennie

A benzinmotorokban a henger belsejében a levegő és üzemanyag keverék meggyújtására gyújtógyertyákat használnak. Ezek az elektródák számában, a gyártásukhoz felhasznált anyagban térhetnek el egymástól, illetve számos cég gyárt olyan alkatrészeket. Ebben a cikkben arról talál információt, hogy hogyan kell megfelelően kiválasztani az alkatrészeket ahhoz, hogy könnyebben induljon a motor, hogy növekedjen a teljesítménye, hogy csökkenjen az üzemanyag-fogyasztás és sok más hasonló tippet is.

Fő típusok

 Az elektródák száma alapján: 
 1. Egy elektródával. Ezeknek egy középeletródájuk és egy oldaleletródájuk van, amely fémből készül, és az átmérője 2,5 mm. Az egyszerű kialakítás hatékony gyújtást tesz lehetővé. Az ilyen alkatrészek ára alacsony, és rövid élettartammal rendelkeznek.
 2. Több elektródával. Ezeknek akár 4 oldalelektródájuk is lehet. Hosszú élettartammal rendelkeznek, mivel munkaelemei egyenként használódnak el. Ugyanakkor, a hézag állítása az elektródák között nem lehetséges. Ezek az alkatrészek jelentik a legjobb választást azokhoz a motorokhoz, amelyeknek gyújtógyertya fészkeik nehezen elérhetők.
Gyújtógyertya egy elektródával, több elektródával.
 A középelektróda gyártásához felhasznált anyag alapján (csak a legáltalánosabb típusokat soroljuk fel): 
 1. Réz-nikkel. 25-30 000 kilométeren át használhatók. Kedvező árral rendelkeznek, és optimálisak a soros motorokhoz.
 2. Platina. Akár 120 000 kilométeren át használhatók. Vékony elektródájuk van, ami erősebb szikrát ad.
 3. Irídium. Ezek a gyújtógyertyák ellenállóbbak a magas hőmérséklettel és a korrózióval szemben. Élettartamuk ugyanannyi, mint a platina gyújtógyertyáké, és maximálisan hatékony üzemanyag begyújtást biztosítanak.
 4. Ezüst. Ellenállók a nagy megterheléssel, a rezgésekkel, valamint a szennyeződésekkel szemben. A folyékony cseppfolyósított gázzal üzemelő gépkocsikhoz ezek a legjobb választás. Hátrányuk a rövid élettartam: átlagosan legfeljebb 30 000 kilométer.
Gyújtógyertya réz-nikkel, platina, irídium, ezüst.
Egy tipp az AUTODOC-tól: A platina és irídium alkatrészek viszonylag drágák. Ugyanakkor, ha az autójában a gyújtógyertya fészkek nehezen elérhető helyen találhatók, jobb, ha ezeket a típusú alkatrészeket szereli be, mivel hosszabb az élettartamuk. Ugyanez vonatkozik arra is, ha sokat használja a gépkocsit. Más esetekben az olcsóbb alkatrészek is teljesen megfelelők.
 Hőérték alapján: 
 1. Meleg. Kevesebb hőt vonnak el a középelektródáról és a szigetelőről. Alacsony kompresszió aránnyal rendelkező, alacsony oktánszámú üzemanyagot használó motorokban alkalmazzák ezeket.
 2. Hideg. Ezek magasabb hőelvezetéssel rendelkeznek, és magasabb oktánszámú üzemanyaggal és magasabb kompresszió aránnyal rendelkező motorokban használatosak.
 3. Közepes. Az első két típus kiegyensúlyozott jellemzőivel rendelkeznek. Ezek a gyújtógyertyák a leggyakoribbak.
Gyújtógyertya hideg, meleg, közepes.
Emellett, a gyújtógyertyák átmérője, menetmagassága és hosszúsága, a hatszögletű foglalat és a szigetelés típusa (puhafém alátétek vagy kúpos fészek) lehet eltérő.

Népszerű gyújtógyertya modellek

 • Bosch Platinum plus HR6DP. Forrasztott platinaheggyel rendelkező középelektródával készül. Rendkívül kopásállók és hosszú élettartammal rendelkeznek – akár 120 000 kilométer.
 • Denso K20TT. Nikkelből készült, 1,5 mm-es, keskeny elektródákkal rendelkezik. Benzinüzemű motorokhoz és cseppfolyósított gázzal üzemelő motorokhoz is megfelelő. Az irídium gyertyákhoz hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, de az ára kedvezőbb. Ezek a gyújtógyertyák csökkentik az üzemanyag-fogyasztást és a károsanyag-kibocsátást.
 • Champion N9BYC4. Ezek három földelektródával és hosszú élettartammal rendelkeznek – akár 70 000 megtett kilométeren át működnek.
 • Beru ULTRA-14FGR6DDU. Különlegességük a két pár aszimmetrikus kiegészítő elektróda. Működésük alacsony feszültség mellett is stabil.
 • Valeo R76H11. Egy oldalelektródával és egy kiegészítő szikrahézaggal rendelkeznek, ami tökéletes szikraképzést biztosít. Ennek eredményeképpen alacsonyabb az üzemanyag-fogyasztás, és néhány motor teljesítménye megnő (akár 2,1%-al). Az áruk kedvező.

Összefoglaló

A gyújtógyertyákat élettartamuk végén cserélje ki. Ha hosszú időn át figyelmen kívül hagyja ezt a problémát, meghibásodhat a motor és más rendszerek is a gépkocsiban. Kövesse az AUTODOC ajánlásait és olyan alkatrészeket szereljen be, amelyek leginkább illenek gépkocsijába.