Hogyan lehet a fojtószelep-házat megtisztítani

Hogyan lehet a fojtószelep-házat megtisztítani

A modern autók szívórendszere hosszú időn át működik szervizelésmentesen. Ugyanakkor, így is szükség van néhány megelőző intézkedésre minden 120 000 km-en, így a hibátlan működés fenntartható. Különösen érdemes a fojtószelep-házat megtisztítani. Ezt saját maga is el tudja végezni, és 10-20 percnél nem igényel több időt. Ebben a cikkben elmondjuk, hogy melyek a szennyezett fojtószelep jelei, és elmagyarázzuk, hogyan tudja megtisztítani saját maga.

Mi az a fojtószelep-ház?

Ezt az alkatrész a légbeszívó rendszer része, ami az égéstérbe adagolt levegő mennyiségét vezérli. Közvetlen hatása van a levegő-üzemanyag keverék formálására. Lehet mechanikus vagy elektronikus indítása. Egy házba van beszerelve, ami a hűtő, a forgattyúsház szellőzés és a párolgási kibocsátást szabályozó rendszerek, érzékelő csatlakozók stb.  tömlőihez csatlakozik. A fojtószelep lemez tengely pozícióérzékelővel van felszerelve, ami a fojtószelep nyitási szögét és sebességét méri. Az érzékelő adatait használja a motor vezérlőegysége a befecskendezés és a gyújtás beállításához.

Mi az a fojtószelep-ház

A mechanikus alkatrészekben a fojtószelep lemez a gázpedálhoz egy kábellel vagy karral csatlakozik: amikor lenyomásra kerül a pedál, a lemez a megfelelő szögben nyílik.

Az elektromos indítással rendelkező alkatrészekben egy elektromos motor található, ami a levegőcső nyitásáért felel; a  motor vezérlőegysége ad parancsot ennek a motornak a különféle érzékelők adatai alapján.

Melyek a szennyezett fojtószelep-ház jelei?

 • Motorindítási problémák. A lerakódások kialakulása miatt a pillangószelep kis nyitási szögek esetén kevesebb levegőt engedhet át a szükségesnél. Ez csökkent tapadáshoz vezet, különösen alacsony fordulatszámon. Előfordul, hogy a motor le is áll.
 • Instabil vagy magas fordulatszám alapjáraton. Ez akkor történik, amikor a szükségesnél több levegő áramlik a motorba, mivel a mechanizmus nyitott helyzetben szorul meg.
 • Megnövekedett üzemanyag-fogyasztás. Néhány autóban a túlzott mennyiségű levegőadagolás azt okozza, hogy a szükségesnél több üzemanyag kerül a motorba. Ez nem hasznosan ég el.
 • Csökkent motorteljesítmény. Ha a szelep nem nyílik ki a kívánt szögben, az égéstérbe nem kerül megfelelő mennyiségű levegő. A vezető azt észlelheti, hogy a gépkocsi dinamikája jelentősen romlik.

Hogyan lehet megtisztítani a fojtószelep-házat anélkül, hogy kivennénk az autóból?

 1. Állítsa autóját vízszintes felületre, úgy, hogy minden oldalról hozzáférjen a motortérhez. Jobb, ha a szabadban, vagy jól szellőző helyiségben végzi a feladatot
 2. Rögzítse kerékékkel az autót.
 3. Nyissa ki a motorháztetőt. Vegye le a negatív terminált az akkumulátorról.
 4. Keresse meg a fojtószelep-házat. Valahol a levegőszűrő és a szívócső között kell lennie. Ha problémája van az alkatrész megtalálásával, kérje meg egy társát, hogy nyomja le a gázpedált, hogy lássa, hogyan nyílik ki a fojtószelep.
 5. Határozza meg, melyik szerszámra van szüksége, ahhoz, hogy lecsatlakoztassa a levegőszűrő csövet. Készítse ezeket elő. A szerszámok mellett védőkesztyűre és szemüvegre, papírtörlőkre, egy kis motoroolajra, kis puha kefére vagy puha ruhára, maszkolószalagra vagy láthatósági szalagra és egy doboz fojtószelep tisztíróra lesz szüksége.
 6. A maszkoló vagy láthatósági szalag segítségével jelölje meg az összes tömlőt, amelyet el kell távolítani ahhoz, hogy elérje a fojtószelep-házat és a levegőcsövet.
 7. Csavarhúzóval vagy csavarkulccsal lazítsa meg a levegőcsövet rögzítő bilincset.
 8. Óvatosan csatlakoztassa le a csövet. Győződjön meg arról, hogy nem sérti meg a tömítést, ha van ott ilyen. Óvatosan végezze el a munkát, hogy ne csatlakoztassa le az elektromos csatlakozókat és vezetékeket. Ha a fojtószelep-ház a levegőcsőhöz mindkét oldalán csatlakozik, elég az egyiket eltávolítani.
 9. Vegye fel a védőszemüveget és kesztyűt.
 10. Permetezze a fojtószelep tisztítót az alkatrész belső felületére. Hagyja 10-15 percig ázni az alkatrészt.
Permetezze a fojtószelep tisztítót az alkatrész belső felületére
 1. Egy kefével vagy puha ruhával távolítsa el a szennyeződéseket. Ne feledje: néhány fojtószelep-ház speciális molibdén bevonattal rendelkezik. Nagyon óvatosan kell megtisztítania.
 2. A tisztító maradványainak feloldott lerakódásokkal történő eltávolításához használjon papírtörlőt. Szükség esetén kezelje még egyszer a felületet.
 3. Törölje szárazra a szerelvényt.
 4. Tegyen egy csepp olajat a fojtószelep tengelyre. Oszlassa szét például egy vattapamaccsal.
 5. Csatlakoztassa a szívócsövet és húzza meg a bilincset körülbelül ugyanazzal az erővel, ahogy eredetileg meg volt húzva. Helyezze vissza a helyükre az eltávolított tömlőket.
 6. Indítsa be a motort. Hagyja néhány percig járni alapjáraton.
 7. Végezzen tesztvezetést. Ha a motor problémáit a szennyezett fojtószelep-ház okozta, ennek meg kellett szűnnie.

Hogyan lehet megtisztítani a fojtószelep-házat ha kivesszük az autóból?

Ha leszereli az alkatrészt, ez a lehető legalaposabb megtisztítását teszi lehetővé. Ugyanakkor, ez több időt vesz igénybe.

 A folyamat a következő: 
 1. Ismételje meg az előző listán található 1., 2., 3., 4. és 5. lépéseket. Vegye figyelembe, hogy elképzelhető, hogy több szerszámra lesz szüksége, mivel az egész szerelvényt el kell távolítania. Emellett ajánlott előkészíteni egy tiszta tartályt a hűtőfolyadék leeresztéséhez, és valamennyi friss hűtőfolyadékot is, amely megegyezik a jelenleg használttal.
 2. Vegye le a levegőszűrő házat, ha ez szükséges a fojtószelep-ház eléréséhez.
 3. Lazítsa meg a bilincseket, majd csatlakoztassa le az elektromos csatlakozókat, tömlőket ls csöveket a fojtószelep-házról. Különösen óvatosan csatlakoztassa le a hűtőrendszer tömlőt, ha ezt megelőzően járt a motor: a hűtőfolyadék forró lehet.
 4. Csavarja ki a fojtószelep-ház rögzítőit, és vegye ki az autóból. Néhány járműben van egy további rögzítő is: egy tartó. Ha a fojtószelep mechanikusan kapcsol be, le kell csatlakoztatnia a gázpedál kábelt.
 5. Fedje le a szívócsövet, hogy ne kerülhessen az egységbe szennyeződés.
 6. Csatlakoztassa le az alapjárati levegőszabályozó szelepet a fojtószelep-házról. Ezt is meg kell tisztítani.
 7. Tegyen autója fojtószelep-házára valamennyi tisztítót, és kezeljen vele minden nehezen elérhető mélyedést. Távolítsa el egy kefével és papírtörlővel vagy puha ruhával a szennyeződéseket.
Tegyen autója fojtószelep-házára valamennyi tisztítót, és kezeljen vele minden nehezen elérhető mélyedést
 1. Szárítsa meg a megszárított elemeket.
 2. Tisztítsa meg a fojtószelep-ház beszerelési helyét és szereljen be új tömítést.
 3. Szerelje vissza az alkatrészeket a helyükre fordított sorrendben.
 4. Ellenőrizze a hűtőfolyadék-szintet. Töltse fel, ha szükséges.
 5. Állítsa be újra az alkatrészt. Olvasson tovább, leírjuk ezt a folyamatot is.

A mechanikusan vezérelt fojtószelep beállítása

 1. Vegye le az akkumulátorról a terminálokat 15 percre. Aztán csatlakoztassa ezeket ismét. Ha már levette ezeket az egység csatlakoztatása során, hagyja ki ezt a lépést.
 2. Indítsa be a motort. Hagyja járni alapjáraton 10 percig. Ne kapcsoljon be semmilyen más fogyasztót.
 3. Állítsa le kb. 10 másodpercre a motort. Indítsa be újra.
 4. Várjon addig, amíg a motor felmelegszik üzemi hőmérsékletre. Ezután használhatja a járművet.
 5. Ne feledje: elképzelhető, hogy 150-200 km megtételére lesz szükség, amíg az alapjárat stabilizálódik.

Az elektronikusan vezérelt fojtószelep beállítása

Az újrabeállítás folyamata a különböző autók esetében eltérő lehet. Ezért mielőtt hozzákezd az eljáráshoz, nézze meg az autó leírásában a lépések pontos sorrendjét.

 Az általános folyamat a következő: 
 1. Tanulmányozza a folyamatot és próbálja meg megjegyezni. Gyorsan kell végeznie a műveleteket, így nem lesz ideje ellenőrizni a lépéseket.
 2. Indítsa be a motort. Melegítse fel üzemi hőmérsékletre.
 3. Állítsa le 10 másodpercre.
 4. Kapcsolja be a gyújtást 3 másodpercre.
 5. Nyomja le gyorsan 5-ször a gázpedált. Egy lenyomásnak egy másodpercig kell tartania. 
 6. Nyomja le a padlóig 7 másodpercre a gázpedált. Tartsa lenyomva addig, amíg a „Check engine” lámpa stabilan nem világít, és tartsa lenyomva még 3 másodpercig.
 7. Engedje fel a gázpedált és indítsa be a motort.

Hogyan akadályozzuk meg a fojtószelep-ház szennyeződését?

 • Csak kiváló minőségű üzemanyagot használjon. Egyéb esetben a szennyeződések és a szennyezők bejutnak a motorba és a fojtószelep-házon a szénlerakódások gyors felhalmozódását okozzák. Ugyanezen okból nem hanyagolhatja el az üzemanyagszűrő cserét sem. Ajánlott időnként átöblíteni az üzemanyagtartályt is.
 • Időben cserélje ki a légszűrőt. Mindig ellenőrizze, hogy a szívórendszer légmentesen zár. Ez az egyszerű ellenőrzés megakadályozza, hogy szűretlen levegő kerüljön beszívásra a szívórendszerbe azokon a helyeken, ahol az alkatrészek nem kapcsolódnak szorosan.
 • Mindig ellenőrizze, hogy forgattyúsház szellőzése hibátlanul működik. Ennek meghibásodása a fojtószelep-ház elemein az olajos lerakódások gyors kialakulását okozza.

Összefoglaló

A motor stabilitása és teljesítménye a kapcsolódó szerelvények megfelelő működésétől függ. Ezért a fojtószelep-ház tisztítása a szívórendszer karbantartás eljárásainak egyik kötelező része. Tanácsaink segítenek abban, hogy ezt saját maga végezze el, és így spóroljon a szervizköltségeken.

[Total: 0   Average: 0/5]