Diagnosztizálja gépkocsiját a kipufogófüst színe alapján

Diagnosztizálja gépkocsiját a kipufogófüst színe alapján

A motor és a kapcsolódó rendszerek hibás működésének egyik jele a kipufogógáz. Ennek színe és szerkezetet alapján számos probléma azonosítható. Ebben a cikkben elmondjuk, hogy milyen színe lehet a kipufogófüstnek, és megmagyarázzuk ezek megjelenésének okait is.

Indításkor miért füstöl az autóm?

Ha a motor csak indításkor füstöl, különösen, ha fagyos vagy száraz idő van, és a füst eltűnik, miután felmelegedett a motor, ez nem jelez hibát: a kipufogórendszerből párolog el ilyen módon a kondenzátum.

Miért áramlik ki fehér füst a kipufogóból?

Ha a kipufogóból kiáramló füst nem tűnik el a motor felmelegedése után, és ez száraz és meleg időben fordul elő, akkor ez annak a jele, hogy a víz kerül a motorba. Ez általában két módon történik: vagy ha összekeveredik a hűtőfolyadékkal, ami a hengerfejtömítés vagy a hűtőrendszer tömítettségének megszűnését jelzi; illetve, ha az üzemanyaggal keveredik víz, ha ez gyenge minőségű.

 Hogyan szabadulhatok meg a fehér kipufogófüsttől? Végezze el az alábbi lépéseket: 
 1. Ellenőrizze a tartályban a hűtőfolyadék szintjét. A hirtelen csökkenés azt jelzi, hogy a hűtőrendszer elvesztette tömítettségét.
 2. Nézze át a motorteret: gyakran a motorblokk és a hengerfej között szivárgás látható.
 3. Nézzen be a hűtőfolyadék-tartályba. Ha olaj van benne, az a hengerfej tömítettség megszűnésének közvetett jele, és a fehér füsttel együtt azt jelezheti, hogy hűtőfolyadék kerül a motor égésterébe.
 4. Ellenőrizze az olajszűrő nyúlványát. Nem lehet rajta fehér színű hab.
 5. Ha a fenti hibák egyikét is észleli, vigye szervizbe az autót, ahol a szakemberek átnézhetik azt. A javítás tartalmazhatja a hengerfejtömítés cseréjét, és valószínűleg a motor és a hengerfej érintkező részeinek csiszolását.
 6. Ha a hűtőrendszerrel nincs probléma, próbáljon még másik benzinkúton tankolni.
 7. Ellenőrizze, hogy az üzemanyagtartály nem szivárog-e. Amennyiben szükséges, javítassa meg, vagy cseréltesse ki.
Fehér füst a kipufogóból

Ha az autóból kiáramló kipufogófüst fehér, használhatom tovább az autót?

Nem, nem használhatja. Soha ne halassza el a hibaélhárítást: a hűtőfolyadék, amennyiben olajjal keveredik, feloldja azt, ami rontja az olaj kenési jellemzőit. Ez a motor mozgó alkatrészeinek meghibásodásához vezet. Ezért ahhoz is használjon autómentőt, hogy eljusson a szervizig.

Előfordul, hogy a fehér füst a motorháztető alól áramlik ki. Ez a forrásban lévő hűtőfolyadék és a motor túlmelegedésének jele lehet, illetve, a hűtő vagy csöveinek tömítettségének elvesztésére utalhat. Ebben az esetben azonnal állítsa le az autót, és várja meg, hogy lehűljön a motor. Majd ellenőrizze, hogy nem szivárog-e a hűtőrendszer. Ha szivárgást talál, az autó további használata tilos.

Miért bocsát ki fekete füstöt az autóm?

A sűrű, fekete füst a kipufogócsőből a túl gazdag üzemanyag-levegő keverék jele. Ezt az eltömődött levegőszűrő okozhatja, ami miatt kevesebb levegő áramlik a motorhoz; vagy az üzemanyag szivattyú vagy szabályozó hibái, amelyek az üzemanyag-vezetékben megnövekedett nyomást okoz.

 Ha ezt a problémát észleli, tegye a következőket: 
 1. Mérje meg az üzemanyagrendszer-nyomást nyomásmérővel.
 2. Ellenőrizze az injektorokat. Ehhez használjon multimétert az ellenállásuk megméréséhez, és hasonlítsa össze a névleges értékekkel. A részletesebb vizsgálathoz, amit speciális padon kell elvégezni, vigye szervizbe a gépkocsit.
 3. Bizonyosodjon meg arról, hogy az oxigén-érzékelő megfelelően működik. Először ellenőrizze, hogy az érzékelők biztonságosan vannak a csatlakozókhoz rögzítve. Tisztítsa meg a csatlakozókat, amennyiben szükséges. Szerelje le az alkatrészt, és vizsgálja meg. Az alkatrész védőcsövén található lerakódások azt jelzik, hogy az alkatrészt cserélni kell.
 4. Kapcsolja be a gyújtást. Csatlakoztassa a multiméter szondákat a fűtőkörhöz. A feszültségnek 12 V-nak kell lennie.
 5. Csatlakoztassa a szondákat a jelvezetékhez és a alváz földeléshez. A multiméternek 0,45 V-ot kell mérnie.
 6. Távolítsa el az eszközről a csatlakozókat. Mérje meg a hűtőcsatlakozások közti ellenállást. A leolvasott értékek az érzékelő típusának függvényében eltérhetnek, de nem lehetnek magasabbak, mint 2-10 Ohm.
 7. Szereljen be a hibás érzékelő helyett újat.
 8. Ha dízelüzemű gépkocsija van, indítsa el a dízel részecskeszűrő regenerálást.
 9. A dízelautókban a sűrű, fekete füstöt az eltömődött részecskeszűrő okozhatja.
Fekete füstöt az autóm

Autózhatok tovább, ha fekete füst áramlik ki kipufogócsőből?

Ha autója feketén füstöl, haladéktalanul el kell hárítania a problémát. Valójában a túlságosan gazdag levegő-üzemanyag keverék lassabban ég, mint általában, ami a motor helyi elemeinek túlmelegedéséhez vezet. Továbbá, az üzemanyag égés vége a kipufogódobban történik, ami a motor kopogásának veszélyével és a katalizátor sérülésével jár. A gyújtógyertyák a szokásosnál hamarabb meghibásodnak. Idővel a kipufogórendszer elemei átégnek. Előfordul, hogy a motor leáll.

Miért áramlik ki kék füst a kipufogócsőből?

Ha kék füst áramlik ki a kipufogócsőből, azt jelenti, hogy olaj jut az égéstérbe. Ezt általában a dugattyú-henger csoport alkatrészeinek kopása, a dugattyúgyűrű beragadása, a szelepszártömítés megsemmisülése és a nem megfelelő viszkozitású olaj okozza.

 Itt található, hogy mit kell tennie: 
 1. Ügyeljen rá, hogy a kenési rendszerben a megfelelő olajat használja. Ha nem ez az eset, a rendszer átöblítésével cserélje ki.
 2. Mérje meg a motor hengereiben a kompressziót. Ha ez nem elegendő, az égéstér tömítettsége elveszett. Alaposabb ellenőrzésre van szükség.
 3. Vigye szervizbe az autót: gyakran ez a helyzet, amikor az autó kéken füstöl, ez a motor közelgő nagyjavításának jele. Ez a szakember segítsége nélkül nem lehetséges.
Kék füst a kipufogócsőből

Mi történik, ha tovább autózik, amikor kék füst áramlik ki a motorból?

A kék füst önmagában a létező hibák jele. Ha azonban elhalasztja a probléma javítását, a helyzet súlyosabb lesz. Például a szelepszártömítések és dugattyúgyűrűk időben történő cseréjével elkerülheti a nagyobb problémákat. Amennyiben nem végezteti el időben a cserét, a dugattyúk kiéghetnek, ami sokkal nagyobb költségekkel jár.

Összefoglaló

A kipufogóból kiáramló füst szinte minden esetben a jármű különféle rendszereinek meghibásodását jelzi. Ezt a jelet nem hagyhatja figyelmen kívül. Minél hamarabb elhárítja a hibát, annál kevesebb sérülést okoz a gépkocsinak.