A kabinszűrő kiválasztása és cseréje

A kabinszűrő kiválasztása és cseréje

A por, a korom, a gumidarabkák, a csiszoló hatású anyagok, az ózon, a nitrogén-oxidok, a kén és a szén-dioxid gázok, valamint tavasszal és nyáron a növényi pollenek a levegővel együtt jutnak be a szellőzőkön az autóba. A zárt térnek köszönhetően ezeknek az anyagoknak a koncentrációja a kinti levegőhöz képest az utastérben többszörös lehet. A szennyezett levegő belélegzése megterheli a tüdőt és allergiás reakciót okoz. A kabin- (vagy pollen)szűrő ennek a problémának a megoldására készült. Az alábbiakban találhatók tippjeink, melyek segítenek az autójába való kiváló minőségű szűrő kiválasztásában.

Miért fontos, hogy időben cseréljük ezt az alkatrészt?

A pollenszűrő kopó alkatrész, amit rendszeresen cserélni kell. Cseréje legalább évente egy alkalommal vagy minden 15 000 megtett kilométert követően javasolt. Ha nagyvárosban él, és gyakran áll a dugóban, vagy éppen ellenkezőleg, ha poros vidéki utakon vezet, cserélje gyakrabban.

A szennyezett szűrő rontja a légkondicionálás, a fűtő- és szellőzőrendszerek működésének hatékonyságát, mivel a szűrő légáramlással szembeni ellenállása a felgyülemlett szennyezőanyagok következtében megnő. Az ablakok erősen párásodnak esős időben, és idővel kórokozó baktériumok és gombák kezdenek növekedni a szűrőbetét felületén.

Miért fontos, hogy időben cseréljük ezt az alkatrészt?

Előfordul, hogy a szűrőbetét deformálódik, és a levegőáram elhalad mellette, így a szennyeződések bejutnak az utastérbe.

A kabinszűrők különböző típusai

 Napjainkban a következő típusok népszerűek: 
 1. Hagyományos leválasztó szűrő: Megállítja a port. Speciális papírból vagy szintetikus szálakból készül. Általában néhány rétegből áll, ezek mindegyike bizonyos méretű részecskék megállítására készült. Meg kell említeni, hogy szűrőanyagként jobb szintetikus anyagokat használni, mivel ezek a levegőáramlás korlátozása nélkül biztosítják a hatékony tisztítást. A kiváló minőségű szűrőkben az egyik réteg lehet elektrosztatikus töltéssel rendelkezhet, ami lehetővé teszi, hogy a szálak még a legkisebb porrészecskéket is megállítsák.
 2. Aktívszenes rétegekkel: Minden egyes ilyen réteg textilalapú, melyhez legfeljebb 0,5 mm-es aktívszén granulátumok kerülnek rögzítésre. A granulátumok felülete porózus, amely elnyeli az autóba a levegővel belépő mérgező anyagokat. Az ilyen szűrők drágábbak, de finomabb tisztítást biztosítanak. Emellett semlegesítik a kellemetlen szagokat is.
 3. Antibakteriális réteggel: Ez a réteg antibakteriális anyagból készül, általában polifenolból. Az anyag megköti és semlegesíti a baktériumokat és az allergéneket, és a penész-képződést megakadályozó képessége több tízszerese a hagyományos szűrőkének. Ezek az alkatrészek a legdrágábbak, mivel maximális védelmet biztosítanak.

4 tipp az AUTODOC-tól a kabinszűrő választáshoz és használathoz

 1. Válassza ismert gyártók termékeit. A következőket ajánljuk: Mann-Filter, Bosch, Mahle Original, Stark Automotive, Knecht, K&N és Ridex. A gyenge minőségű termékekben kevesebb anyagot használnak fel a szűrőtétegek gyártása során, ami a levegő rosszabb tisztítását eredményezi. Az ócska termékekben még hamis szénszűrő is lehet, ami valójában csak közönséges porszűrő, amelynek egy rétegét feketére festették.
 2. Amennyiben a következő jelek egyikét tapasztalja, ellenőrizze a pollenszűrő állapotát:
  1. kellemetlen szag az autó utasterében;
  2.  hideg van az autóban, bár bekapcsolta a fűtést, vagy meleg van annak ellenére, hogy a légkondicionáló működik;
  3. kezd összegyűlni a por a műszerfalon.
 3. A gépkocsi specifikációjának teljes mértékben megfelelő alkatrészt válassza ki. A szükségesnél nagyobb alkatrész beszerelése nem lehetséges. A szokványosnál kisebb alkatrészek szűretlen levegőt engednek be az utastérbe.
 4. A szűrő beszerelése során győződjön meg arról, hogy megfelelően helyezi be azt. A levegőáramlás iránya jelölve van az alkatrész oldalán, ami különösen a szenes és az antiallergén szűrők esetén fontos.
4 tipp az AUTODOC-tól a kabinszűrő választáshoz és használathoz

Összefoglaló

A pollenszűrő közvetlenül nem befolyásolja az autó kulcsfontosságú rendszereinek és szerelvényeinek, mint például a motor vagy a váltó, működését. Ezért vannak olyan autótulajdonosok, akik nem foglalkoznak azzal, hogy időben kicseréljék ezt az alkatrészt. Ez káros lehet az egészségre. A kiváló minőségű alkatrészek a por és az allergén anyagok 99%-ának megállítására képesek. Ezért nem szabad spórolnia ezen az alkatrészen. Ha követi egyszerű tippjeinket, hosszú időre kényelmes és biztonságos környezetet biztosíthat az utastérben.